Τι θερμοκρασία να ψήσουμε μία μπριζόλα σε μια ψησταριά αερίου

Το ψήσιμο της μπριζόλας στη σχάρα αερίου δεν είναι περίπλοκο, αλλά το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι να βασίζονται μόνο στον χρόνο ψησίματος της μπριζόλας και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της με θερμόμετρο. Δεδομένου ότι οι ψησταριές αερίου προορίζονται για γρήγορο μαγείρεμα, είναι απαραίτητο να διατηρείτε τον έλεγχο της θερμοκρασίας όταν ψήνετε μπριζόλες για να αποφύγετε την επίφοβη καμένη και απανθρακωμένη μπριζόλα.

Steak_and_French_Fries_on_Gray_Plate_1400x.progressive

Ακολουθεί ένας οδηγός σχετικά με τη θερμοκρασία που πρέπει να ψήσετε μπριζόλα στη σχάρα αερίου.


Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά τη μπριζόλα με θαλασσινό αλάτι, τουλάχιστον 45 λεπτά νωρίτερα. Αυτό παρέχει την ευκαιρία για να απορροφηθεί το αλάτι στη μπριζόλα, αντί να καθίσει απλώς στην επιφάνεια.

Καθαρίστε τυχόν επιφανειακή υγρασία από τη μπριζόλα και στη συνέχεια αλείψτε την ελαφρά και από τις δύο πλευρές με λάδι.

***  Αν ψήσουμε την μπριζόλα στο grill του φούρνου (σε απόσταση 15 cm από το grill και στο δυνατό) την ψήνουμε για 14 έως 16 λεπτά, γυρίζοντάς την μετά τα πρώτα 8 λεπτά του χρόνου μαγειρέματος. Είναι έτοιμο όταν φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία 55ο βαθμούς για μέτρια-rare, όταν δοκιμαστεί με ένα θερμόμετρο άμεσης ανάγνωσης.

Αφήστε τη μπριζόλα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά μετά το μαγείρεμα, και στη συνέχεια κόψτε την σε λεπτές φέτες κατά μήκος και σερβίρετε.

Μπορούμε να την μαρινάρουμε με μια υγρή μαρινάδα, όπως σάλτσα σόγιας, Worcestershire και μαύρο πιπέρι – αφήστε το κρέας να μαριναριστεί για τουλάχιστον δύο ώρες, αν όχι όλη τη νύχτα.

Αφήστε τη θερμοκρασία του τηγανιού να φτάσει σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Το κρέας πρέπει να τσιτσιρίσει όταν τοποθετηθεί στο τηγάνι. Εάν δεν ακούτε το τσιτσίρισμα του λαδιού, δεν είναι αρκετά ζεστό. Ψήνετε το κρέας σας από τη μία πλευρά και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια φωτιά. Αφήστε τη λωρίδα να μαγειρευτεί για 6 έως 8 λεπτά (ανάλογα με τη θερμοκρασία του κρέατος που προτιμάτε) από κάθε πλευρά.

Προσπαθήστε να αναποδογυρίζετε τις μπριζόλες σας μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, όσες περισσότερες φορές αναποδογυρίζετε τη μπριζόλα σας, τόσο λιγότερο τρυφερή θα είναι.


Θερμοκρασία για μπριζόλα ½ ίντσας

Η καλύτερη θερμοκρασία γκριλ αερίου για μπριζόλα ½ ίντσας είναι μεταξύ 225° C.

Θερμοκρασία  για μπριζόλα ¾ ίντσας

Η καλύτερη θερμοκρασία γκριλ αερίου για μπριζόλα ¾ ιντσών είναι μεταξύ 190-200° ανάλογα με τον τύπο μπριζόλας.

Θερμοκρασία για μπριζόλα 1 ίντσας

Η καλύτερη θερμοκρασία γκριλ αερίου για μια μπριζόλα 1 ίντσας είναι κάπου 175°. Αυτή είναι επίσης η καλύτερη θερμοκρασία για μπριζόλες μέτριας rare.

Θερμοκρασία για μπριζόλα 1,5 ίντσας

Η καλύτερη θερμοκρασία σε γκριλ αερίου για μπριζόλα 1,5 ίντσας είναι 50° και θα πρέπει να ψηθεί για περίπου 3 λεπτά ανά πλευρά. Το παραπάνω εύρος θερμοκρασίας είναι για rare μπριζόλες φιλέτο μινιόν. Ωστόσο, οι μπριζόλες ribeye ή κόντρα φιλέτο πρέπει να ψηθούν στη σχάρα μεταξύ 55° και 60° για 6 λεπτά ανά πλευρά.

Ανεξάρτητα από το μέγεθος της μπριζόλας, πρέπει να προθερμάνετε τη σχάρα αερίου σας σε θερμοκρασία περίπου 250° πριν την ψήσετε. Ενεργοποιήστε τη σχάρα αερίου και γυρίστε το κουμπί σε υψηλή ρύθμιση. Κλείστε το καπάκι και αφήστε τη σχάρα να ζεσταθεί για περίπου 20 με 30 λεπτά. Επίσης, αφήστε τη μπριζόλα σας να ξεπαγώσει και να ζεσταθεί πριν την τοποθετήσετε στη σχάρα. 

Θερμοκρασία εκκίνησης ανά τύπο μπριζόλας

Ο τύπος της μπριζόλας είναι σημαντικός όταν προσδιορίζετε σε ποια θερμοκρασία θα ψήσετε τη μπριζόλα σε μια σχάρα αερίου. Οι χρόνοι μαγειρέματος είναι επίσης σημαντικοί για να διασφαλίσετε ότι δεν θα κάψετε τη μπριζόλα σας, καθώς τα διάφορα είδη μπριζόλας μαγειρεύουν διαφορετικά.

Φιλέτο μινιόν

Το φιλέτο Mignon έχει συνήθως πάχος 1 ίντσας. Η εσωτερική θερμοκρασία για το Filet Mignon είναι 55° για τέσσερα λεπτά ανά πλευρά για medium-rare και 68° για επτά λεπτά ανά πλευρά για μια μέτρια ψημένη μπριζόλα.

Ribeye

Το Ribeye είναι ένα παχύτερο κομμάτι κρέατος (συνήθως περίπου 1¼ ίντσας πάχους ή περισσότερο) και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί. Συνιστούμε να μαγειρέψετε αυτή τη μπριζόλα σε εσωτερική θερμοκρασία 60° για οκτώ λεπτά ανά πλευρά για medium-rare και 68° για 10 λεπτά ανά πλευρά για μια μέτρια ψημένη μπριζόλα.

Ή αν ψήνετε μια μπριζόλα ribeye πάχους 1 ίντσας

Τοποθετήστε τις μπριζόλες στη σχάρα και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν για 4 έως 5 λεπτά. Αναποδογυρίστε τις μπριζόλες και συνεχίστε να ψήνετε 3 έως 5 λεπτά για medium-rare (εσωτερική θερμοκρασία 55 βαθμών), 5 έως 7 λεπτά για μέτρια (60 βαθμοί) ή 8 έως 10 λεπτά για μεσαία καλά.

Κόντρα φιλέτο

Ακριβώς όπως το ribeye, το κόντρα φιλέτο είναι επίσης ένα παχύτερο κομμάτι κρέατος με μέσο πάχος περίπου 1¼ ίντσας. Για να ψήσετε στη σχάρα, εξασφαλίστε εσωτερική θερμοκρασία 60° για οκτώ λεπτά ανά πλευρά για ένα medium-rare και 155°F για 10 λεπτά ανά πλευρά για μια μέτρια ψημένη μπριζόλα.

Μπριζόλα περίπου 1 ίντσα Εσωτερική
θερμοκρασία
Χρόνος
ψησίματος στους 200 °C (λεπτά ανά πλευρά)
Medium
Rare
55 °C 3:30
Μεσαία 60 °C 4:30
Καλά 65
°C
5:30
Πολύ ψημένη 71
°C
6:30

Έλεγχος της ετοιμότητας της μπριζόλας με βάση την εσωτερική θερμοκρασία

Η εσωτερική θερμοκρασία είναι κρίσιμη για να μαγειρέψετε τη μπριζόλα σας στην επιθυμητή ετοιμότητα που θέλετε. Η εσωτερική θερμοκρασία καταγράφεται στο πιο παχύ μέρος της μπριζόλας και θα πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο για να ελέγξετε τις ενδείξεις θερμοκρασίας σας.

Αφαιρέστε τη μπριζόλα από τη σχάρα αερίου λίγο πριν  φτάσει στην ιδανική εσωτερική θερμοκρασία, επειδή η εσωτερική θερμοκρασία θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο το κρέας ξεκουράζεται. Εδώ είναι οι εσωτερικές θερμοκρασίες που πρέπει να έχετε για τις μπριζόλες σας.

Rare

Για μια rare μπριζόλα, μαγειρέψτε τις μπριζόλες σας σε εσωτερική θερμοκρασία 52°.

Medium Rare

Μαγειρέψτε τη μπριζόλα σας σε εσωτερική θερμοκρασία 55° για μια μεσαία rare μπριζόλα.

Medium

Η μπριζόλα σας πρέπει να έχει εσωτερική θερμοκρασία 62° για να είναι μέτρια.

Συχνές Ερωτήσεις

Πρέπει να ψήσετε μια μπριζόλα σε δυνατή φωτιά;

Ναι, θα πρέπει να ψήσετε μια μπριζόλα σε δυνατή φωτιά για να ψήσετε τη μπριζόλα σας σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Όταν η μπριζόλα σας ψηθεί πιο γρήγορα, θα γίνει πιο τρυφερή. Η υψηλή θερμοκρασία θα δημιουργήσει επίσης τα σημάδια της σχάρας ψήνοντας τη μπριζόλα σας. Ωστόσο, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τη συνιστώμενη θερμοκρασία για να μην κάψετε τις μπριζόλες σας.

Τι θερμοκρασία πρέπει να έχουν οι μπριζόλες πριν το ψήσιμο;

Οι μπριζόλες πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν τις ψήσετε. Θα ψηθούν πιο γρήγορα από τις κρύες μπριζόλες. Οι κρύες μπριζόλες θα συστέλλονται περισσότερο στη σχάρα και θα ωθήσουν έξω περισσότερους χυμούς που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερη γεύση για τις μπριζόλες σας.

Ποια πρέπει να είναι η εσωτερική θερμοκρασία μιας μπριζόλας;

Η εσωτερική θερμοκρασία μιας μπριζόλας πρέπει να είναι 62° για μέτρια και πάνω από 70° για καλοψημένες μπριζόλες. Διατηρήστε μια θερμοκρασία 55° για μπριζόλες μέτρια rare.