10 φθινοπωρινά φυτά για να έχεις λουλούδια στο μπαλκόνι σου

Κατιφές
Me τα χαρακτηριστικά κίτρινα, πορτοκαλί και κεραμιδί λουλούδια του από την άνοιξη μέχρι και τις αρχές του χειμώνα. Ο κατιφές δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, προσαρμόζεται στα περισσότερα χώματα και αν και του αρέσουν σημεία με πολλές ώρες ήλιου, θα ανθίσει και σε ημισκιερές θέσεις. Με το κρύο δεν τα πάει πολύ καλά, γι’ αυτό φροντίζεις να τοποθετείς τη γλάστρα σε σημεία που δεν θα τη χτυπάει ο κρύος χειμωνιάτικος αέρας.

katifes

Λαντάνα
Θα χαίρεσαι να βλέπεις τα πανέμορφα μικρά άνθη της από τις αρχές Μαΐου έως και τα μέσα Νοεμβρίου.  Δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, αντέχει σε συνθήκες ξηρασίας και έντονης ζέστης, αλλά θα την προφυλάξεις από τη βαρυχειμωνιά και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Βερβένα
Με μικρά λουλούδια σε λευκό, κόκκινο, κίτρινο, μωβ, μπλε και ροζ χρώμα, η βερβένα παρουσιάζει πλούσια ανθοφορία από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και τα τέλη του φθινοπώρου. Της αρέσουν τα ηλιόλουστα σημεία του μπαλκονιού και απολαμβάνει τη ζέστη. Αυτό που πρέπει να φροντίσεις είναι η καλή αποστράγγιση της γλάστρας. Η βερβένα είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και στους βοριάδες, οπότε τον χειμώνα θα τη μεταφέρεις σε σημείο προστατευμένο από το πολύ κρύο και τον παγωμένο αέρα.

Χρυσάνθεμα
Eίναι ίσως από τα πιο «φθινοπωρινά» λουλούδια στη λίστα. Ανάλογα την ποικιλία, τα χρυσάνθεμα ανθίζουν από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι και τα τέλη της άνοιξης, ενώ για τις γλάστρες ή τις ζαρντινιέρες προτίμησε τις χαμηλές ποικιλίες, αυτές που δίνουν και τα μεγαλύτερα άνθη. Τα χρυσάνθεμα προτιμούν σημεία ηλιόλουστα, αλλά προφυλαγμένα από δυνατούς ανέμους και έντονο κρύο.

Γιασεμί
Ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης και διατηρεί τα όμορφα λουλούδια και το μεθυστικό του άρωμα μέχρι και τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Το γιασεμί είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις ζέστες και την ξηρασία, αλλά φοβάται την παγωνιά.

Γεράνι
Ένα από τα πλέον ανθεκτικά λουλούδια. Κόκκινα, ροζ ή λευκά τα γεράνια διατηρούν πλούσια την ανθοφορία τους από τις αρχές της άνοιξης έως και τα τέλη φθινοπώρου, χωρίς να ζητούν ιδιαίτερα πολλά ως αντάλλαγμα. Τα γεράνια δεν πτοούνται από τη ζέστη ή την ξηρασία, μπορούν να μείνουν απότιστα για μέρες, τους αρέσει να βλέπουν ήλιο, αλλά θα μεγαλώσουν και σε ημισκιερά σημεία. Αυτό που θα χρειαστούν είναι μια σχετική προφύλαξη από την παγωνιά.

Αστράκι
Μια εξαιρετική επιλογή για το φθινόπωρο είναι το αστράκι, ένα ετήσιο ανθόφυτο με πανέμορφα λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτες με χρώμα κόκκινο, ροζ, μωβ, μπλε και λευκό. Το άστερ ανθίζει στα τέλη του καλοκαιρού μέχρι τα μέσα φθινοπώρου. Το αστράκι μας δίνει πλούσια ανθοφορία όταν αναπτύσσεται σε ηλιοφανείς θέσεις με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και είναι σχετικά ανθεκτικό στις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Άλυσσο
Εξαιρετική επιλογή για να δημιουργήσουμε ένα ανθισμένο χαλί λουλουδιών στον κήπο μας μέσα στο φθινόπωρο. Το άλυσσο είναι χαμηλής ανάπτυξης ετήσιο ανθόφυτο με πολλά μικρά χαρακτηριστικά λουλούδια χρώματος λευκού, ρόδινου ή μωβ. Το άλυσσο διαθέτει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από νωρίς την άνοιξη μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Η φύτευση του άλυσσου γίνεται σε αβαθείς γλάστρες και ζαρντινιέρες, καθώς και στον κήπο σε βραχόκηπους, για εδαφοκάλυψη ή για χαμηλή ανθισμένη μπορντούρα. Το άλυσσο αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις και είναι ανθεκτικό τόσο σε υψηλές, όσο και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξη του άλυσσου, είναι από 16 εως 24°C. Χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος, το άλυσσο αναπτύσσεται εύκολα ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Κυκλάμινο 
Το κυκλάμινο μας χαρίζει εντυπωσιακά λουλούδια που εμφανίζονται από τα μέσα του φθινοπώρου έως και τα τέλη της άνοιξης σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από ροζ, μωβ, κόκκινο και λευκό. Το κυκλάμινο ευδοκιμεί σε δροσερό περιβάλλον, σε σκιερές και ημισκιερές θέσεις, προστατευμένες από τους ανέμους και την έντονη ηλιοφάνεια. Μπορούμε να φυτέψουμε τα κυκλάμινα κάτω από ένα ψηλό δέντρο του κήπου μας ή σε ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες χρησιμοποιώντας γόνιμο φυτόχωμα που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Μπορούμε να διατηρήσουμε το κυκλάμινο και μέσα στο σπίτι ως φυτό εσωτερικού χώρου, αρκεί να το τοποθετήσουμε σε καλά φωτισμένο και αεριζόμενο χώρο, μακριά από θερμαντικά σώματα, ενώ κατά διαστήματα είναι καλό να το μεταφέρουμε έξω στο μπαλκόνι για τις βραδινές ώρες.

Φούλι
Ένα ξεχωριστό αναρριχώμενο φυτό με υπέροχο γλυκό άρωμα είναι το φούλι που ξεχωρίζει για τα μεγάλα λευκά λουλούδια που εμφανίζονται από νωρίς την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Για να σχηματίσει πλούσια ανθοφορία το φούλι χρειάζεται σημαντική έκθεση στον ήλιο, ειδικά την περίοδο της άνοιξης και στις αρχές καλοκαιριού που είναι η κρίσιμη εποχή ανθοφορίας. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλιοφάνεια, τόσο πλουσιότερη είναι η ανθοφορία και μεγαλύτερα τα άνθη. Βέβαια, χρειάζεται προσοχή, καθώς η έντονη έκθεση των καλοκαιρινών μηνών Ιουλίου-Αυγούστου ίσως προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα. Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε ότι το φούλι δεν είναι ανθεκτικό στο κρύο και απαιτεί προφύλαξη.

Μερικά μυστικά για την περιποίηση του φθινοπωρινού ανθόκηπου

Προσθέτουμε υγρό ή κρυσταλλικό υδατοδιαλυτό λίπασμα ανθοφορίας στα φυτά που ανθίζουν το φθινόπωρο, προκειμένου να εξασφαλίσουμε πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. Επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή λίπανσης κάθε 2-3 βδομάδες μέσα στο φθινόπωρο.

Φροντίζουμε να κάνουμε τακτικά ποτίσματα στις αρχές του φθινοπώρου, εφόσον υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες που αυξάνουν τις ανάγκες των φυτών σε νερό.

Αν τα πρωτοβρόχια εμφανιστούν νωρίς, προσαρμόζουμε το πότισμα μας, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προσκαλέσει σημαντικά προβλήματα στα φυτά.

Αφαιρούμε τα ξεραμένα λουλούδια στις αρχές του φθινοπώρου και κάνουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα στα φυτά που έχουν ανθίσει νωρίτερα, προκειμένου να βοηθήσουμε την ανάπτυξη και να διατηρήσουμε την ανθοφορία τους μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.