Αφίδες ή μελίγκρα στην τριανταφυλλιά

Είναι ένα έντομο που προσβάλλει τους τρυφερούς βλαστούς των φυτών και απομυζεί τους χυμούς τους. Το έντομο αυτό είναι υπεύθυνο για την ξήρανση των φυτών και λουλουδιών που προσβάλλει. Αν προσβάλει τα αμπέλια προκαλεί την φυλλοξήρα. Ωστόσο, σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι τα μελιτώδη υγρά που εκκρίνουν, ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς. Αυτός είναι υπεύθυνος για το μαύρισμα των δέντρων και την υποβάθμιση του καρπού των λαχανικών και των δέντρων του κήπου.

meligra-1

Η μελίγκρα ευδοκιμεί κυρίως από το Μάρτιο έως τον Οκτώβριο, με εξαίρεση τις περιόδους καύσωνα στις οποίες είναι ευαίσθητες με αποτέλεσμα να μειώνεται ο πληθυσμός τους. Η ανάπτυξη της ευνοείται σε υγροθερμικές συνθήκες και σε συνθήκες κακού αερισμού, όπου έχουμε μεγαλύτερη ένταση προσβολών. Η κρίσιμη περίοδος, κατά την οποία μπορεί τα φυτά προσβάλλονται από την μελίγκρα, είναι από τον Μάρτιο ως και τον Οκτώβριο σε περιβάλλον σχετικής υγρασίας και θερμοκρασιών 20-25°C.

5 + 1 έξυπνοι τρόποι για την καταπολέμηση μελίγκρας στα φυτά σου!

meligkra-triantafillia

1. Χημικά εντομοκτόνα

Πρόκειται για την αμεσότερη λύση πρόληψης και αντιμετώπισης της μελίγκρας. Στο εμπόριο υπάρχουν αρκετά πιστοποιημένα χημικά εντομοκτόνα, όπως το πυρεθρινοειδές εντομοκτόνο Decis, που θα σε απαλλάξουν από το ενοχλητικό έντομο.

2. Σαπουνόνερο

Για την καταπολέμηση μελίγκρας με φυσικό τρόπο, να χρησιμοποιείτε σαπουνόνερο. Υπάρχουν δύο συνταγές που μπορείς να ακολουθήσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει 35γρ. πράσινο σαπούνι ή απορρυπαντικό πιάτων, 1 λίτρο νερό και 10γρ. οινόπνευμα. Διαλύεις το σαπούνι στο νερό και προσθέτεις το οινόπνευμα. Στη συνέχεια γέμισε έναν ψεκαστήρα και ψέκαζε τα φυτά που έχουν προβληθεί κάθε 3-4 ημέρες. Το δεύτερο μείγμα περιέχει 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι, 1 λεμόνι και 2 ποτήρια με ζεστό νερό. Βάλε τα σε ένα μπλέντερ και χτύπησέ τα καλά. Σούρωσε το μείγμα σου και ράντισε τα φυτά σου κάθε 3-4 ημέρες με το υγρό που έφτιαξες. Ή με την προσθήκη δύο κουταλιές υγρό σαπούνι, 1 κουταλάκι οινόπνευμα και 1 λίτρο νερό.

3. Διάλυμα με ξύδι

Το ξύδι είναι γνωστό για τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει σε θέματα καθαρισμού. Ωστόσο, είναι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση μελίγκρας. Φτιάξε ένα διάλυμα το οποίο να περιέχει 80% νερό και 20% ξύδι. Για παράδειγμα, σε ένα 1 λίτρο μείγματος, τα 800 ml θα είναι νερό, ενώ τα 200ml ξύδι. Δώσε προσοχή στο να ψεκάσεις κατευθείαν πάνω στις αφίδες και όχι σε ολόκληρο το φυτό. Αυτό γιατί το ξύδι έχει την ιδιότητα να ξεραίνει φυτά, όπως τα βάτα, εάν έρθει σε επαφή με τη ρίζα τους.

4. Κατάβρεγμα με πίεση

Ένας αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης της μελίγκρας είναι να καταβρέξετε υπό πίεση το κάτω μέρος των φύλλων του φυτού. Εκεί κρύβονται συνήθως τα εν λόγω έντομα. Αυτή η πρακτική θα βοηθήσει περισσότερο τα προσβεβλημένα φύλλα των δέντρων και όχι τόσο τα λαχανικά σε ένα μποστάνι.

5. Οικολογικά σκευάσματα

Μπορείς να ψεκάσεις τα φύλλα των φυτών με σκευάσματα θερινού πολτού ή σάπωνες αλάτων καλίου ή φυσική πυρεθρίνη. Έχουν θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση μελίγκρας και είναι ταυτόχρονα ελεγμένα. Το ράντισμα των φυτών γίνεται σε θερμοκρασία μικρότερη των 28°C, καθώς σε υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργηθούν εγκαύματα στο φύλλωμα των φυτών. – Πηγή: http://www.mistikakipou.gr

6. Διάλυμα σκόρδου και κρεμμυδιού

Χρησιμοποίησε το σκόρδο και το κρεμμύδι που υπάρχουν στην κουζίνα σου για τα φυτά! Η συνταγή περιλαμβάνει 1 μέτριο κρεμμύδι, 5 σκελίδες σκόρδο και 1 λίτρο ζεστό νερό. Βάλε το σκόρδο και το κρεμμύδι στο μπλέντερ και χτύπα τα έως ότου γίνει ένας πολτός. Στη συνέχεια, ρίξε τον στο ζεστό νερό, ανακάτεψέ τα και άφησέ το για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα μπορείς να σουρώσεις το μείγμα και να ψεκάσεις με το διάλυμα τα λουλούδια και τα καρποφόρα δέντρα του κήπου ή του μπαλκονιού σου. Η πρακτική αυτή αντιμετωπίζει τη μελίγκρα, αλλά και τα σκουλήκια που προσβάλλουν τον καρπό.

Tips

Η μελίγκρα δημιουργεί χαρακτηριστικά μελιτώματα που αποτελούν εξαιρετική τροφή για τα μυρμήγκια του κήπου μας. Γι’ αυτό όταν βλέπουμε μυρμήγκια στο φύλλωμα των φυτών, είναι ένα σημάδι ότι πιθανόν έχουν προσβληθεί από το έντομο της μελίγκρας. Σε αρκετές περιπτώσεις, έχει παρατηρηθεί ότι τα μυρμήγκια εμποδίζουν τις πασχαλίτσες όταν προσπαθούν να επιτεθούν στην μελίγκρα για να μην χάσουν το φαγητό τους, τα μελιτώματα.