Καλλιέργεια ντομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας

Καλλιέργεια ντομάτας

    • Αποστάσεις φύτευσης
      Τα φυτά ντομάτας μπορούν να φυτευτούν σε απόσταση 30-60cm επί της σειράς και 70-120cm οι αποστάσεις των σειρών.
      • Πότισμα
        Το σωστό πότισμα περιγράφεται χαρακτηριστικά στο παρακάτω απόσπασμα “’Οταν κάνουμε τη μεταφύτευση ποτίζουμε καλά.Μετά πέντε μέρες από τη μεταφύτευση ανάλογα με το έδαφος τις ποτίζω με το ποτηστήρι από ένα ποτήρι νερό σε κάθε ρίζα.Στη συνέχεια εάν δε βρέξει τις ποτίζω κάθε πέντε μέρες.Θα χρειαστούν τρία ποτίσματα για να ριζώσουν.Στο άνθος και στις μικρές άγουρες ντομάτες ποτίζω από λίγο νερό το απόγευμα.Προσοχή με πολύ πότισμα αρρωσταίνουν τα φυτά και στις πολλές ζέστες ξεραίνονται.Επίσης από το πολύ νερό πέφτουν τα άνθη.Στην παραγωγή ποτίζω τακτικά τότε χρειάζεται για τον καρπό”.

      • Βλαστολόγημα
        Στη ντομάτα πρέπει να εφαρμόζουμε το λεγόμενο βλαστολόγημα ώστε να μη πάει όλη η “δύναμη” του φυτού στους βλαστούς και τα φύλα αλλά να πάει στους καρπούς.’Ετσι λοιπόν κόβουμε τους βλαστούς που βγαίνουν στη συμβολή του κορμού με τα φύλα (προσοχή δεν κόβουμε τα φύλα)(εικ.1).Μπορούμε να αφήσουμε έναν βλαστό σε απόσταση περίπου 30cm από το έδαφος,ο οποίος θα γίνει και αυτός κορυφή,η οποία θα βγάλει και αυτή κανονικά άνθη και καρπούς.Με αυτό τον τρόπο έχουμε καλύτερη σκίαση στους καρπούς και περισσότερη δροσιά στο φυτό.
  • Λίπανση
    Κατά τη μεταφύτευση δεν πρέπει να βάλουμε μέσα στο λάκο κοπριά.Μετά τρεις εβδομάδες αφού το φυτό “πιάσει” μπορούμε να ρίχνουμε κοπριά γύρω από τη ρίζα να την αναμοχλέυουμε λίγο και ύστερα ποτίζουμε.Στην αρχή ρίχνουμε λίγο κοπριά (ούτε μισή χούφτα ανά φυτό).Μεγαλώνοντας το φυτό σταδιακά μεγαλωνει και η ποσότητα κοπριάς που ρίχνουμε.Ενδεικτικά αυτή η εργασία μπορεί να γίνεται ανά 15-20 μέρες και στην καρποφορία ακόμη συχνότερα.Αν παρουσιαστεί το πρόβλημα της “τάπας” (Μεγάλη,μαύρη κηλίδα στο κάτω μέρος του καρπού) αυτό δηλώνει έλειψη ασβεστίου. Ασβέστιο μπορύμε να βρούμε είτε κοκκώδες που το ρίχνουμε στη ρίζα είτε σε υγρή μορφή που μπορούμε να το ψεκάσουμε.Επίσης απαραίτητο στοιχείο είναι το κάλιο,το οποίο βοηθάει τόσο στη μεγαλύτερη καρποφορία αλλά και στην καλύτερη ποιότητα (πιο “όμορφη” αλλά και νόστιμη ντομάτα). Και τα δύο αυτά σκευάσματα μπορείτε να τα βρείτε στα γεωπονικά καταστήματα
  • Η ντοματιά χρειάζεται ένα λίπασμα με τα παρακάτω νούμερα
    για Ν,P,K στην συσκευασία (14-7-14-(12,5)+5MgO+Ιχν.) 60-80κιλα/στρ
  • Φυτοπροστασία
    Η ντομάτα κυρίως και τα κηπευτικα γενικώς δέχονται εντομολογικές και μυκητολογκές προσβολές.Τα κυριότερα έντομα που προσβάλουν το φυτό και ο τρόπος αντιμετώπισής τους είναι τα παρακάτω.
    Κάμπιες και σκουλήκια:Ψεκάζουμε με βάκυλο θουριγγίας αν διαπιστώσουμε προσβολή επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές κάθε τρεις μέρες.Προληπτικά (και για tuta absoluta) μπορούμε να ραντίζουμε με βάκυλο ανά 15-20 μέρες. Μπορούμε να προσθέσουμε και μιση κουταλιά ζάχαρη/λιτρο για καλύτερη προσκόληση.
    Ψείρες, Τετράνυχοι, Θρίπες:“Οταν διαπιστωθεί προσβολή μπορούμε να ραντίζουμε με έμβρεγμα τσουκνίδας 24-48 ωρών και την προσθήκη 2-3% σαπουνιού (ή βιοδιασπώμενου υγρού πιάτων).Και σκέτο σαπουνόνερο έχει καλα αποτελέσματα κάνοντας δύο,τρεις επαναλήψεις ανά τρεις ημέρες.Σε μεγαλύτερες προσβολές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα από τα παρακάτω δύο βιολογικά σκευάσματα.Το πρώτο έχει δραστική ουσία “τα άλατα λιπαρών οξέων” και το δεύτερο τη “ spinosad “(Τα ζητάμε από το Γεωπόνο με τη δραστικά τους ουσία όπως το γράφω).Οι εφαρμογές πρέπει να γίνονται λίγο μετά τις έξι το απόγευμα.Το καλοκαίρι μόλις αρχίσει να δροσίζει ώστε τα έντομα (κυρίως τα ιπτάμενα) να τα βρει επάνω στο φυτό.Για να καταπολεμήσουμε τις μυκητολογικές ασθένειες (περονόσπορο,ωίδειο κ.α.) Ψεκάζουμε κάθε είκοσι μέρες με χαλκό.Στην ίδια ραντισιτίρα μπορούμε να προσθέσουμε και βρέξιμο θείο.Πάντα ραντιζουμε αργά το απόγευμα μετά τις οκτώ το καλοκαίρι.’Οταν τα φυτά βγάλουν άνθη ραντίζουμε μόνο τον κορμό και τη ρίζα του φυτού.Επίσης για μυκητολογικές προσβολές των ριζών (ριζοκτονία,φουζαριο κτλ) εφαρμόζουμε ανά 20-30 μέρες ριζοπότισμα με γαλαζόπετρα (μικρή δόση για να μη τα κάψουμε).Για τις δόσεις συμβουλευόμαστε το Γεωπόνο που αγοράζουμε τα σκευάσματα και τη συσκευασία του σκευάσματος.
  • Οι θρίπες αντιμετωπίζονται τόσο σαν έντομα, λόγω των άμεσων ζημιών που προκαλούν, όσο και σαν φορείς του  TSWV. Αυτός ο ιός είναι ολέθριος για την πιπεριά.
    · Χρήση εντομοκτόνου επαφής-διείσδυσης. Λόγω του τρόπου με τον οποίο τρέφεται το έντομο, η επάρκεια του συστημικού εντομοκτόνου είναι περιορισμένη.
    · Συνιστώμενα ενεργά συστατικά: summer oil, acrinatrín, azadiractine, sulphure+cipermetrin, deltametrin,formetanato, lufenuron, malathion, metiocarb, spinosad, tau-fluvalinato.
    · Η αποτελεσματικότητα των χημικών εφαρμογών εξαρτάται από την εναλλαγή δραστικών ουσιών (για την αποφυγή δημιουργίας ανθεκτικότητας), τη σωστή εφαρμογή και το χρόνο θεραπείας.

Καλλιέργεια Πιπεριάς

  • Αποστάσεις
    Τα φυτά πιπεριάς μπορούν να φυτευτούν με απόσταση πάνω στη σειρά από 30-50cm και από σειρά σε σειρά από από 60cm και πάνω.
  • Πότισμα
    Για τις δύο,τρεις πρώτες εβδομάδες (ενδεικτικά αναλόγως σύστασης εδάφους,καιρού,θερμοκρασίας κτλ) ποτίζουμε ανά τρεις-πέντε μέρες από λίγο νερό και μετά σταδιακά λίγο λίγο αυξάνουμε τη συχνότητα και την ποσότητα του ποτίσματος.
  • Λίπανση
    “Ιδια με της ντομάτας.
  • Φυτοπροστασία
    Γενικά η φυτοπροστασία είναι ίδια με της ντομάτας.Το κατσαρωμα των φύλων της πιπεριάς που προκαλείται από το θρίπα (ένα μικρό έντομο σαν μυγάκι) με την ανάπτυξη της συνήθως εξαλείφεται.Σε μεγάλη προσβολή όμως μπορούμε να επέμβουμε είτε με τσουκνιδόζουμο ,με σαπούνι, είτε με άλατα λιπαρών οξέων.
    Σημείωση:Οι φλωρίνης και γενικά οι πιπεριές αρχίζουν να κοκκινίζουν προς το τέλος του καλοκαιριού οπότε τον πρώτο καιρό ολες τις πιπεριές (ακόμη και τις φλωρίνης) τις κόβουμε και τις καταναλώνουμε πράσινες.

Καλλιέργεια Μελιτζάνας

  • Αποστάσεις
    Στη σειρά 35-50cm.Από σειρά σε σειρά πάνω από 70 cm.
  • Λίπανση
    “Ιδια με της ντομάτας.
  • Φυτοπροστασία
    “Ιδια με της ντομάτας.Επιπρόσθετο πρόβλημα ο δορυφόρος οπότε ελέγχουμε τα φύλα για τα χαρακτηριστικά κίτρινα αυγουλακια του δορυφόρου και πιέζοντάς τα με το χέρι τα καταστρέφουμε.Σε μεγάλη προσβολή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκεύασμα με δραστική τον πύρεθρο.
  • Πότισμα
    Τις πρώτες τρεις,τέσσερις εβδομάδες ίδιο με τις ντομάτας.΄Οταν αρχίσει να δενει καρπούς χρειάζεται αρκετό νερό για να μη πικριζουν .’Ενα καλό τρικ είναι να βάλουμε βασιλικούς(αφου αρχισει να δενει καρπο) ανάμεσα ώστε όντως πιο ευαίσθητος στην έλειψη νερου να αποτελεί το δείκτη για το πότε πρέπει να ποτίζουμε.