Η λίπανση στις τριανταφυλλιές

H τριανταφυλλιά απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και περισσότερο λίπασμα από τα υπόλοιπα είδη καλλωπιστικών θάμνων.  Η έναρξη της λίπανσης ξεκινά αμέσως μετά το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς, στα τέλη του χειμώνα.  H λίπανση της τριανταφυλλιάς εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το είδος της τριανταφυλλιάς και αν ανθίζει μια ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια του χρόνου.

triantafillia

 

Συγκεκριμένα, μικρότερες απαιτήσεις σε λίπασμα έχουν οι δεντρώδεις και οι αναρριχώμενες τριανταφυλλιές που διαθέτουν ενισχυμένο ριζικό σύστημα και ανθίζουν μια φορά το χρόνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αρκεί προσθήκη λιπάσματος μια-δυο φορές το χρόνο, εκτός αν παρατηρήσουμε κιτρίνισμα στα φύλλα της τριανταφυλλιάς μας ή μειωμένη ανάπτυξη. Αντίθετα, θαμνώδεις τριανταφυλλιές, νάνες ποικιλίες και υβρίδια “τσαγιού” που εμφανίζουν συνεχή ανθοφορία, χρειάζονται συχνή λίπανση κάθε 4-6 βδομάδες, από τις αρχές τις άνοιξης μέχρι τις αρχές φθινοπώρου. Από τα μέσα φθινοπώρου μέχρι τα μέσα του χειμώνα δεν βάζουμε λίπασμα στην τριανταφυλλιά, καθώς είναι φυλλοβόλος θάμνος και αυτή την περίοδο το φυτό βρίσκεται σε λήθαργο.

Η λίπανση της τριανταφυλλιάς απαιτεί ένα πλήρες κοκκώδες λίπασμα που να περιέχει άζωτο, φώσφορο, κάλιο, καθώς επίσης μαγνήσιο και σίδηρο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν συγκεκριμένα υγρά και υδατοδιαλυτά λιπάσματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της τριανταφυλλιάς. Η ποσότητα του λιπάσματος που συνιστούμε είναι εμπειρικά 1-2 κουταλιές της σούπας κοκκώδους λιπάσματος ανάλογα με το είδος και μέγεθος της τριανταφυλλιάς. Κατά την έναρξη της λίπανσης, στις αρχές της άνοιξης, είναι πολύ σημαντική η συμπληρωματική προσθήκη οργανικής ουσίας κομπόστ γύρω από τη ρίζα κάθε τριανταφυλλιάς. Αυτό βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων του λιπάσματος και την βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους. Τέλος, είναι καλό να επισημάνουμε ότι οι τριανταφυλλιές, αλλά και γενικότερα τα καλλωπιστικά φυτά, θα πρέπει να ποτίζονται και πριν και μετά την εφαρμογή της λίπανσης για να μη δημιουργείται “στρες” στα φυτά και για να απορροφάται καλύτερα το λίπασμα στο έδαφος.

Η λίπανση της τριανταφυλλιάς γίνεται με την εφαρμογή ενός πλήρους λιπάσματος, με αναλογία βασικών θρεπτικών 1: 0,5 :1, από την αρχή της άνοιξης μέχρι τα μέσα προς τα τέλη του φθινοπώρου. Η συχνότητα εφαρμογής είναι κάθε 30 με 40 ημέρες, εκτός από την περίοδο των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Ειδικά για την περίοδο της άνθησης, μπορεί αντί για το παραπάνω, να γίνει χρήση πλήρους λιπάσματος με αναλογία βασικών θρεπτικών 0,5: 0,5 :1.

Για την κάλυψη των αναγκών της τριανταφυλλιάς σε σίδηρο, συνιστάται η εφαρμογή ενός σκευάσματος που περιέχει το στοιχείο σε χηλική μορφή, 3 έως 4 φορές μέσα σε κάθε βλαστική περίοδο.

Τέλος, συνιστάται να γίνεται η διαφυλλική εφαρμογή 1 έως 2 φορές ανά βλαστική περίοδο, ενός σκευάσματος ιχνοστοιχείων.

Κι ένα μυστικό για την λίπανση της τριανταφυλλιάς

Κατά την ενσωμάτωση του λιπάσματος στις τριανταφυλλιές, απαιτείται σκάλισμα γύρω από το φυτό της τριανταφυλλιάς για την απομάκρυνση των ζιζανίων, βελτίωση του αερισμού του ριζικού συστήματος, καθώς και της αποστράγγισης του εδάφους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα των καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του λιπάσματος από την τριανταφυλλιάς μας.

Η τριανταφυλλιά θέλει συχνό και πλούσιο πότισμα για να διατηρείται υγιής με πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, ποτίζουμε οπωσδήποτε κάθε 3-4 μέρες ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, ενώ αν οι τριανταφυλλιές μας είναι σε γλάστρα ποτίζουμε πιο συχνά. Φροντίζουμε να μην αφήνουμε το χώμα γύρω από τη ρίζα της τριανταφυλλιάς να στεγνώσει εντελώς και προσέχουμε κατά το πότισμα να μη βρέχεται το φύλλωμα της, για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών. Ιδανικός τρόπος ποτίσματος είναι το σύστημα άρδευσης με σταγόνες που μας εξασφαλίζει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και εξοικονόμηση σημαντικής ποσότητας νερού.

Παρακάτω θα σας αναφέρουμε τις εργασίες που απαιτούνται για τη φροντίδα των τριανταφυλλιών, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας και την κάθε εποχή του έτους.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Από το τέλος Ιανουαρίου και μετά ξεκινάμε το κλάδεμα, κυρίως στις νότιες και παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας. Περισσότερες πληροφορίες για το κλαδεμα της τριανταφυλλίας θα βρείτε στο αντίστοιχο άρθρο μας για το μήνα Φεβρουάριο (Κλάδεμα τριανταφυλλιάς τον χειμώνα)
Φύτευουμε γυμνόριζες τριανταφυλλιές στα σημεία που θέλουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου, εκτός από τις ημέρες με ισχυρό παγετό και χιόνι (κάτω των -2οC), ελέγχοντας παράλληλα το έδαφος ώστε να μην είναι λασπώδες. Κατά την φύτευση χρησιμοποιούμε πάντα οργανική κομπόστα ή οργανικό βιολογικό λίπασμα, ανακατεμένο με το χώμα του εδάφους.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Συνεχίζουμε τη φύτευση των γυμνόριζων ή τριανταφυλλιών που είναι σε γλάστρα και το Φεβρουάριο, εκτός από τις πολύ κρύες ημέρες. Κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές αρχίζοντας από τις αναρριχώμενες κι συνεχίζοντας με τις θαμνώδεις. Αν επικρατούν συνθήκες παγετού μεταθέτουμε το κλάδεμα για αργότερα, φροντίζοντας όμως να μην έχουν φουσκώσει οι ανθοφόροι οφθαλμοί (στις πολύ κρύες και ορεινές περιοχές το κλάδεμα πρέπει να γίνει το Μάρτιο).
Μετά το κλάδεμα ψεκάζουμε με βορδιγάλειο πολτό ή κάποιο άλλο σκευάσμα με χαλκό, για προστασία από μυκητολογικές ασθένειες του ξύλου. Ραντίζουμε επίσης με θερινό πολτό τις ημέρες με αυξημένη θερμοκρασία, για προστασία από την ψώρα – κοκκοειδή. Επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό, αν ήδη υπάρχει προσβολή. Σκαλίζουμε και διαμορφόνουμε λάκκους στη βάση τής κάθε τριανταφυλλιάς και «αερίζουμε» τις ρίζες, τρυπώντας με πιρούνα το χώμα, σε απόσταση 20-30 cm από τον κορμό. Ενσωματώνουμε οργανική κομπόστα ή χωμενένη κοπριά στο λάκκο κάθε τριανταφυλλιάς.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Ολοκληρώνουμε τη φύτευση των τριανταφυλλιών νωρίς το Μάρτιο, κυρίως στις νότιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Ποτίζουμε καλά σε τακτά χρονικά διαστήματα, αν η θερμοκρασία είναι υψηλή. Λιπαίνουμε με οργανικό ή οργανοχημικό λίπασμα τις παλιές φυτεμένες  τριανταφυλλιές. Προς το τέλος Μαρτίου, κάνουμε τον πρώτο προληπτικό ψεκασμό για το ωίδιο (θειαφασθένια), μόλις τα νέα φύλλα της τριανταφυλλιάς αποκτήσουν μήκος 1-3 cm.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Καθαρίζουμε και σκαλίζουμε γύρω από κάθε τριανταφυλλιά και προσθέτουμε ξανά σε μικρότερη δόση χωνεμένη κοπριά ή λιπάσμα. Αρχίζουμε το τακτικό ποτίσμα, ειδικά εάν δεν έχει βρέξει, με ιδιαίτερη προσοχή στις νεοφυτεμένες τριανταφυλλιές. Θειαφίζουμε με θειάφι ή θειοχαλκίνη, όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 20-25οC έστω και για λίγες ώρες την ημέρα, για προστασία από το ωίδιο. Καταπολεμούμε μελίγκρες και άλλα έντομα που πιθανόν να εμφανιστούν με βιολογικά ή χημικά εντομοκτόνα και ελέγχουμε και για άλλες μυκητολογικές ασθένειες που καταστρέφουν τα τριαντάφυλλα, όπως η σκωρίαση.
Το μήνα αυτό αρχίζουν να ανθίζουν οι τριανταφυλλιές, στις νότιες και ζεστές περιοχές.
ΜΑΪΟΣ
Ο Μάιος θεωρείται ο μήνας των τριαντάφυλλων. Μπορούμε να φυτέψουμε νέες τριανταφυλλιές από γλάστρα, τις οποίες θα προμηθευτούμε από φυτώρια ή γεωπονικά καταστήματα, οι οποίες είναι συνήθως ανθισμένες. Ποτίζουμε περισσότερο και με μεγαλύτερη συχνότητα, καθώς υπάρχει αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας. Διαλέγουμε τα καλύτερα τριαντάφυλλα για το βάζο μας, αραιώνοντας και βελτιώνοντας το σχήμα του φυτού. Κόβουμε σχολαστικά τα τριαντάφυλλα που έχουν απανθίσει. Λιπαίνουμε κάθε 15-20 μέρες σε σύνθετα υδατοδιαλυτά λιπάσματα τύπου 20-20-20 για σχηματισμό νέων τριαντάφυλλων και μεγαλύτερη ανθοφορία. Συνεχίζουμε την καταπολέμηση των εντόμων όπως και τον Απρίλιο εάν χρειαστεί.
ΙΟΥΝΙΟΣ – ΙΟΥΛΙΟΣ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Οι τριανταφυλλιές το Καλοκαίρι αναπτύσσονται γρήγορα και συνεχίζουν να ανθοφορούν. Ποτίζουμε καθημερινά και σκαλίζουμε τους λάκκους, τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Αποφεύγουμε τη λίπανση με θερμοκρασίες άνω των 35 οC. Προστατεύουμε τα φυτά από ψώρες και κοκκοειδή με θερινό πολτό, ψεκάζοντας προληπτικά ανά 20-30 μέρες. Απομακρύνουμε τα ξερά άνθη και  φύλλα που έχουν μείνει χαμηλά στα κλαδιά.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Μετά από Καλοκαίρι ιδιαίτερα ζεστό, οι τριανταφυλλιές που είναι ταλαιπωρημένες, αρχίζουν να ανακάμπτουν, ειδικά αν τις ποτίσουμε τακτικά και προσεκτικά, προσθέτοντας ταυτόχρονα κάποιο κατάλληλο κοκκώδες βιολογικό λίπασμα. Θα παρατηρήσουμε τότε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, η ανθοφορία τους θα είναι εντυπωσιακότατη. Αυτό το μήνα κάνουμε το τελευταίο σκάλισμα και καθάρισμα του χώματος. Μπορούμε επίσης να πραγματοποιήσουμε το σχεδιασμό νέων παρτεριών και μεγαλύτερων αλλαγών στον κήπο.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Είναι ο μήνας που αρχίζουμε την προετοιμασία του εδάφους μετά τις πρώτες βροχές. Οργώνουμε, φρεζάρουμε ή σκαλίζουμε το χώμα με φαρδιά τσάπα. Προσθέτουμε κοπριά, οργανική κομπόστα ή τύρφη στους λάκκους όπου θέλουμε να φυτέψουμε. Εφόσον ο καιρός το επιτρέπει λιπαίνουμε τα φυτά μας με σύνθετο λίπασμα, που θα τους εξασφαλίσει «τροφή» για όλο το Χειμώνα. Εάν οι τριανταφυλλιές συνεχίζουν να ανθίζουν, τις ποτίζουμε περίπου 2 φορές τη εβδομάδα και ελέγχουμε τα φύλλα για τυχόν δευτερογενή προσβολή απο ωίδιο ή σκωρίαση. Απομακρύνουμε όλα τα ξερά πεσμένα φύλλα που βρίσκονται κοντά στο κορμό των φυτών.  
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Πραγματοποιούμε τις νέες φυτεύσεις ή βάζουμε καταβολάδες. Είναι γεγονός πως οι τριανταφυλλιές που θα φυτευτούν το Φθινόπωρο και στις αρχές του Χειμώνα, θα δώσουν πρωιμότερη και αφθονότερη ανθοφορία την επόμενη Ανοιξη. Προετοιμάζουμε το εδάφος με προσοχή σκαλίζοντάς το, ώστε να μην λασπώνει εύκολα τις βροχερές μέρες. Αφαιρούμε τα τελευταία ξερά απανθισμένα τριαντάφυλλα και μειώνουμε το ύψος των θάμνων, εφόσον υπολογίζουμε πως έχει τελειώσει οριστικά η ανθοφορία τους. Στις νοτιότερες και πιό ζεστές περιοχές, αφαιρούμε μόνο τα απανθισμένα κλαδιά, καθώς οι τριανταφυλλιές συνεχίζουν την ανθοφορία τους και μέσα στο Χειμώνα.

 

Οργανικό λίπασμα για Τριανταφυλλίες και Άνθη DCM 1,5 Kg

  • ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ Αθανασόπουλος Ιωάννης Γεωπόνος

    Λ. Μαρκοπούλου – Θέση Κουλιδάς , ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ

    Τηλ.: 2299087766

  • ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ ΤΟ ΠΟΤΙΣΤΗΡΙ Shabbir Muhammad Φυτώριο

    35οχλμ. Πόρτο Ράφτη , ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ

    Τηλ.: 6940019265

  • ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ Μπαδιεριτάκης Ιωάννης Γεωπόνος

    Κ. Παπαδημητρίου 40, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ

    Τηλ.: 2299305564