Συνταγή σαπουνιού με τρία ή τέσσερα υλικά

Οδηγίες

1. Διαβάζω πάντα προσεκτικά τη συνταγή.   2. Συγκεντρώνω τα απαραίτητα εργαλεία, εξοπλισμό και υλικά.   3. Ζυγίζω τα υλικά μου.   4. Παίρνω τις προφυλάξεις μου: φοράω γάντια, μάσκα γυαλιά κτλ και ανοίγω παράθυρα αν δεν βρίσκομαι σε εξωτερικό χώρο.
5. Βάζω το νερό σε ανθεκτικό μπολ ή λεκάνη και στη συνέχεια προσθέτω τη βάση. Ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η βάση. Προσοχή η θερμοκρασία του μείγματος είναι μεγάλη και εκλύονται αέρια.   6. Βάζω τα έλαια σε κατσαρόλα (στερεά και υγρά) και τα θερμαίνω σε χαμηλή θερμοκρασία. Η κατσαρόλα να είναι αρκετά μεγάλη και το μείγμα να μην ξεπερνά τη μέση της.   basic-slow-cooker-soap-recipe

7. Όταν ζεσταθούν (χωρίς να κοχλάζουν) προσθέτω τη βάση σιγά σιγά και ανακατεύω συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Το μείγμα μου σταδιακά αρχίζει να «χυλώνει». Προσοχή να μην πεταχτεί πάνω μας, καθώς το μίγμα κοχλάζει, μιας και έχει υψηλή θερμοκρασία και είναι καυστικό! Αν αυτό συμβεί χρησιμοποιώ ξύδι και ξεπλένω με νερό. Όταν έχει αρχίσει να πήζει κλείνω τη φωτιά και στη συνέχεια το κατεβάζω από το μάτι της κουζίνας και το αφήνω να κρυώσει. Το μίγμα μου πήζει πολύ γρήγορα οπότε για να το βάλω στα καλούπια χρησιμοποιώ την ξύλινη κουτάλα.    8. Το μίγμα μου έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία οπότε μόνο όταν κρυώσει αρκετά μπορώ να του προσθέσω μπαχαρικά, βότανα και αιθέρια έλαια.    9. Αλείφω με λάδι τα καλούπια μου και προσθέτω αν θέλω στον πάτο βότανα ή μπαχαρικά.    10. Βάζω το σαπούνι μου με τη βοήθεια της κουτάλας στα καλούπια και ισιώνω την επιφάνειά του.    11. Το τυλίγω με μεμβράνη και το αφήνω σε σταθερό μέρος τυλιγμένο με ύφασμα ή κουβέρτα. Ο χώρος φύλαξης δεν πρέπει να έχει ρεύματα αέρα.    12. Την δεύτερη μέρα βγάζω τη μεμβράνη.    13. Αν το σαπούνι μου έχει στερεοποιηθεί αρκετά και μπορεί να βγει από το καλούπι , το ξεκαλουπώνω προσεκτικά και το ακουμπώ πάλι σε σταθερή επιφάνεια και το τυλίγω με ύφασμα ή με κουβέρτα.    14. Αν το σαπούνι μου έχει μεγάλο μέγεθος το κόβω σε μικρότερα κομμάτια με την βοήθεια ενός μαχαιριού ή μιας σπάτουλας. Για να κοπεί ίσια αν θέλω χρησιμοποιώ μια κλωστή.   15. Αφήνω το σαπούνι μου να γίνει για τουλάχιστον τρείς εβδομάδες (οσο περισσότερο τόσο καλύτερα) μέχρι να εξουδετερωθεί όλη η βάση και να αποκτήσει ph φιλικό για το δέρμα. Η άσπρη σκόνη που θα σχηματιστεί στην επιφάνειά του, είναι ένδειξη ότι το σαπούνι μας αρχίζει να γίνεται.

Ιδιότητες ελαίων

oil or fat (acid) SAP Hard/Soft cleansing fluffy lather stable lather skin care
avocado oil 133.7 soft fair yes no amazing!
coconut oil 191.1 hard great yes no fair
castor oil 128.6 soft fair yes yes great
olive oil 135.3 soft good no no great
palm oil 142 hard great no yes fair
peanut oil 137 soft fair no yes great
soybean oil 135.9 soft good no yes fair
sweet almond oil 137.3 soft good no yes amazing!

Υλικά

  • 227 gr φοινικέλαιο (Palm Oil )
  • 227 gr. έλαιο καρύδας (Coconut Oil )
  • 908 gr. Ελαιόλαδο
  • 184 gr. καυστική σόδα NaOH
  • 532 gr. απεσταγμένο νερό
  • 5 γρ αιθέρια έλαια και 5 γρ. χρωστική που μπαίνουν αφού εμφανιστεί το ίχνος.

bars-of-soap-in-a-bowl

Συνδυάστε το στερεό λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο και τοποθετήστε τα σε ένα προθερμασμένο δοχείο μέχρι να λιώσουν.  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικούς τύπους λαδιών. Ωστόσο, να θυμάστε ότι για αυτό το βήμα, τα δύο έλαια που επιλέγετε πρέπει να είναι στερεά, και στις ίδιες αναλογίες.

Ενώ το λάδι λιώνει, ρίχνουμε νερό σε ένα ξεχωριστό μπολ, και στη συνέχεια ρίχνουμε αργά τη βάση στο νερό.  Πάντα ρίχνετε το στερεό σε υγρό για να μειώσετε τις πιτσιλιές.  Μην ξεχνάτε, θα υπάρξουν κάποιες αναθυμιάσεις και θερμότητα!  Ανακατέψτε το μείγμα μέχρι να σπάσει η κρούστα στο κάτω μέρος και βεβαιωθείτε ότι αναμιγνύεται καλά.  Δεν θα πρέπει να μπορείτε να δείτε ή να αισθανθείτε τυχόν κόκκους.

Τώρα ήρθε η ώρα να συνδυάσετε το υγρό σας λάδι. Μετρήστε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέστε το στα λιωμένα στερεά έλαια.  Θέλετε τη θερμοκρασία να είναι περίπου 43-48 βαθμούς. Ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγο χρόνο για να μειωθεί.  Σκεφτείτε να τοποθετήσετε τη λεκάνη σας σε νεροχύτη παγωμένου νερού για να μειώσετε τη θερμοκρασία γρηγορότερα.

Μόλις φτάσει το μίγμα της βάσης και το μείγμα λαδιού περίπου 43-48 , χύστε το μείγμα της βάσης στο δοχείο με το μείγμα λαδιού.  Αναμείξτε με ένα μπλέντερ χειρός για πέντε λεπτά.  Ψάχνετε για το «ίχνος». Όταν το μείγμα σαπουνιού έχει γίνει αρκετά παχύ για να αφήσει ένα ίχνος στην κορυφή προσθέστε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού από τα αιθέρια έλαια της επιλογής σας. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε χρωστικές ή / και βότανα, αν θέλετε.

Προσεκτικά χύστε το μείγμα στο καλούπι σας. Καλύψτε το καλούπι σας με πλαστικό περιτύλιγμα και στη συνέχεια βάλτε μια πετσέτα πάνω του για να κρατήσει τη θερμότητα μέσα

Τοποθετήστε το καλούπι σε μια περιοχή που θα εξασφαλίσει ότι δεν θα διαταραχθεί για 24 ώρες.

soap-3

soap-amigdaleleo2

soap-making-basics

Ή Για 2040 gr. σαπούνι

  • 40 oz. olive oil    1.134 γρ.
  • 5 oz. palm oil           142 γρ.
  • 5 oz. coconut oil     142  γρ.
  • 16 oz. water              473 gr.
  • 6.7 oz. lye                   190 gr.
  • 45 gr. άρωμα