Τίγρη στα δέντρα και τριανταφυλιές

Πρόκειται για το έντομο Tingis sp. που εμφανίζει 3 με 4 γενιές ανά έτος και αφού γεννήσουν τα θηλυκά τα αυγά τους, μετά από τρεις βδομάδες γίνονται προνύμφες και μετά από τέσσερις εβδομάδες, ακμαία έντομα. Τόσο οι προνύμφες όσο και τα ακμαία έντομα συνηθίζουν να κινούνται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, ζουν για αρκετές εβδομάδες και δραστηριοποιούνται πολύ έντονα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Το χειμώνα ο τίγρης κρύβεται σε σχισμές του φλοιού των φυτών, σε πεσμένα φύλλα και άλλα φυτικά υπολείμματα.

tigris-milias2-500x330Τίγρη της αχλαδιάς και μηλιάς. Προσβάλλει πάραπολλά φυτά μεταξύ αυτών και την τριανταφυλλιά.

 

Προσβολές

Προβλήματα από τον τίγρη εμφανίζονται πολύ συχνά στη δάφνη του Απόλλωνα, την τριανταφυλλιά, τον πυράκανθο, το κυδωνίαστρο, τη φλαμουριά, την κυδωνιά, τη μηλιά, την αχλαδιά και σε διάφορα άλλα φυτά. Μάλιστα, ακόμη και η αζαλέα προσβάλλεται από ένα είδος τίγρη.

Τα μαύρα στίγματα στο κάτω μέρος του φύλλου είναι ένα από τα σημάδια της παρουσίας του τίγρη, καθώς εκεί προτιμά να τρέφεται. Με την «προβοσκίδα» του τρυπάει το φύλλο και μετά ρουφάει το χυμό του. Για κάθε τρυπούλα που ανοίγει στο κάτω μέρος, εμφανίζεται στην πάνω επιφάνεια του φύλλου ένα λευκό-κιτρινωπό στίγμα. Η ζημιά που προκαλεί είναι κυρίως αισθητική, αν η προσβολή είναι σχετικά μικρή.

Όμως, από ένα σημείο και μετά που η προσβολή μεγαλώνει, μπορεί να δούμε τα προσβεβλημένα φύλλα να ξεραίνονται και να πέφτουν, αλλά και να μειώνεται η παραγωγή μας. Επιπλέον, δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης εξαιτίας της καταστροφής χλωροφύλλης.

tigris