Τριανταφυλλιά, φύτευση, κλάδεμα, πολλαπλασιασμός

Φύτευση – Μεταφύτευση για την τριανταφυλλιά

Για καλύτερη ανάπτυξη και άνθηση των φυτών καλό είναι να φυτεύονται σε γόνιμα εδάφη, καλά αποστραγγιζόμενα και πλούσια σε οργανική ουσία. Παρόλα αυτά οι τριανταφυλλιές μπορούν να αναπτυχθούν και σε πιο φτωχά εδάφη. Προσθήκη compost στο έδαφος κατά το τέλος του χειμώνα, βοηθάει πολύ στην ανάπτυξη, καθώς επίσης και εφαρμογή οργανικών λιπασμάτων από τα μέσα της άνοιξης. Αναπτύσσεται καλύτερα όταν φυτεύεται σε ηλιαζόμενες θέσεις, αλλά αναπτύσσεται επαρκώς και σε ημισκιερές. Είναι ανθεκτικό φυτό τόσο στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα όσο και στις υψηλές του καλοκαιριού.  Η τριανταφυλλιά απαιτεί τακτικές αρδεύσεις από τα μέσα της άνοιξης και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Χρειάζεται προσοχή στην αποστράγγιση του εδάφους. Εδάφη που συγκρατούν πολύ νερό ή φυτοδοχεία που το νερό δεν απομακρύνεται εύκολα μετά το πότισμα, μπορεί να προκαλέσουν καχεκτική ανάπτυξη και σε πιο ακραίες περιπτώσεις φυλλόπτωση, ανθόπτωση και άνθη με άτονους χρωματισμούς. Συχνά μετά το πότισμα μπορεί να ακολουθεί σκάλισμα του εδάφους για απομάκρυνση των ζιζανίων και αερισμό του εδάφους.

triantafyllia-kalliergeia-2

Κλάδεμα σε 5 στάδια για την τριανταφυλλιά.

Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι από τις πιο βασικές εργασίες που πρέπει να ΜΗΝ παραλείπονται, για την καλή ανάπτυξη και μεγάλη ανθοφορία της τριανταφυλλιάς. Καλύτερη περίοδος κλαδέματος του φυτού είναι το τέλος του χειμώνα και πιο συγκεκριμένα από το τέλος Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου μέχρι και τις αρχές – μέσα Μαρτίου. Οπωσδήποτε το κλάδεμα θα πρέπει να γίνεται πριν τα φυτά αρχίσουν να βλαστάνουν. Τα εργαλεία (κλαδευτήρια – πριόνια) που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να είναι καθαρά, για να μην μεταφέρουν ασθένειες στο φυτό.  ΠΡΟΣΟΧΗ τα προϊόντα κλαδέματος (κλαδιά – φύλλα – άνθη), δεν χρησιμοποιούνται για την παρασκευή compost.

  1. Κατά το κλάδεμα αρχικά αφαιρούνται τα ξεραμένα φύλλα ή άνθη που έχουν παραμείνει στο φυτό από την προηγούμενη περίοδο καθώς και οι παραφυάδες που έχουν βγει στην βάση του φυτού.
  2. Μετά αφαιρούνται οι νεκροί, κατεστραμμένοι βλαστοί που δεν πρόκειται να δώσουν νέα βλάστηση, καθώς και τα λεπτά και στραβά κλαδιά, που γενικά διαφοροποιούν το σχήμα του.
  3. Ακολουθεί το κλάδεμα των υγιών βλαστών αφαιρώντας από αυτούς περίπου τα 2/3 του μήκους τους. Αυτό κάνουμε στις θαμνώδεις και δενδρώδεις τριανταφυλλιές.
  4. Στις αναρριχώμενες ποικιλίες συνήθως κλαδεύουμε τους βλαστούς στα 5 εκατοστά, από τα διετή κλαδιά που εκφύονται.
  5. Κατά την περίοδο βλάστησης και άνθησης των φυτών θα πρέπει να αφαιρούνται τα υπερώριμα άνθη, διότι μειώνουν την ανθοφορία. Επιπλέον, στα μέσα του καλοκαιριού μπορεί να γίνει ένα ελαφρύ κλάδεμα, που ουσιαστικά αποσκοπεί στην αφαίρεση των λεπτών, αδύναμων ή ξεραμένων βλαστών.

rose-prune

Τι πρέπει να έχετε υπόψη για το κλάδεμα τριανταφυλλιών;

Γενικά, οι τριανταφυλλιές μπορούν να κλαδευτούν μέχρι 3 έως 5 κύρια κοτσάνια. Έτσι, θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σωστά τα νέα κοτσάνια και θα έχετε έναν κομψό, τακτοποιημένο και υγιή θάμνο. Τα κόκκινα σημεία πάνω στα κοτσάνια είναι οφθαλμοί. Από αυτά τα σημεία βγαίνουν οι νέοι βλαστοί. Να κλαδεύετε πάντα πάνω από τον οφθαλμό ή τον βλαστό που βλέπει προς τα έξω από τον θάμνο. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζετε ότι τα καινούρια κοτσάνια αναπτύσσονται προς τη σωστή κατεύθυνση και διατηρείτε το εσωτερικό του θάμνου ανοιχτό ώστε να περνάει το ηλιακό φως.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι rozen_snoeien.png

Πώς πρέπει να κλαδεύετε τις τριανταφυλλιές σας;

Βήμα 1: Ξερά κοτσάνια

Ξεκινήστε αφαιρώντας τα ξερά κοτσάνια. Τα ξερά κοτσάνια έχουν πιο σκούρο χρώμα, είναι σκληρότερα και πιο ζαρωμένα από τα νέα κοτσάνια με έντονο πράσινο χρώμα. Το κομμάτι που έχει ξεραθεί πρέπει να αφαιρείται εντελώς.

Βήμα 2: Κοτσάνια που διασταυρώνονται
Κλαδέψτε ένα από τα δύο κοτσάνια που έρχονται σε επαφή, για να αποτρέψετε τυχόν προβλήματα.

Βήμα 3: Άλλα κοτσάνια
Κλαδέψτε τα παλιά κοτσάνια, τα οποία είναι λίγο πιο καφέ και περισσότερο ζαρωμένα από τα υγιή, που συχνά είναι πιο χοντρά και έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα. Μόλις το κάνετε αυτό, θα είναι εύκολο να ξεχωρίσετε τα λεπτά, αδύναμα κοτσάνια από τα υγιή και καινούρια κοτσάνια. Πρέπει να τα κλαδέψετε και αυτά, για να δώσετε στα υγιή περισσότερο χώρο και να αποτρέψετε την απορρόφηση της υγρασίας από τα αδύναμα κοτσάνια.

 

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι rozen_snoeien-3220_314.png

 

Πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς

Ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς είναι από τις πιο δημιουργικές διαδικασίες στον κήπο. Οι τριανταφυλλιές πολλαπλασιάζεται με σπόρο, μοσχεύματα και με εμβολιασμό. Πιο συχνά χρησιμοποιούνται η λήψη μοσχευμάτων και ο εμβολιασμός.

Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα δεν είναι πάντα επιτυχής μέθοδος, καθώς το ποσοστό ριζοβολίας των μοσχευμάτων δεν είναι μεγάλο, εξαρτώμενο και από την ποικιλία. Γενικά, οι πολυανθείς και φλοριμπούντα ποικιλίες, ριζοβολούν πιο εύκολα από τα υβρίδια τσαγιού. Τα μοσχεύματα πρέπει να είναι σκληρού ξύλου, από μεσαίο τμήμα των βλαστών, όπου λαμβάνονται συνήθως το φθινόπωρο. Μπορεί να γίνει και λήψη μοσχευμάτων κατά το χειμερινό κλάδεμα όμως το ποσοστό που θα ριζώσει θα είναι ακόμη χαμηλότερο. Το μήκος του μοσχεύματος πρέπει να είναι περίπου 20cm. και να περιλαμβάνει 4-6 γόνατα, ενώ από την πάνω μεριά η τομή είναι λοξή, στην κάτω μεριά πρέπει να είναι κάθετη στο βλαστό.

Ο εμβολιασμός για τον πολλαπλασιασμό των διάφορων ποικιλιών, γίνεται πάνω σε υποκείμενο άγριας τριανταφυλλιάς. Τα μοσχεύματα που προκύπτουν φυτεύονται σε ελαφρά αμμωπηλώδη εδάφη. Μέσα στο χώμα μπαίνει το μισό μόσχεμα (της άγριας τριανταφυλλιάς). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ορμόνη ριζοβολίας. Τα μοσχεύματα τοποθετούνται σε σκιερά και υγρά μέρη, ενώ το χώμα θα πρέπει να είναι διαρκώς βρεγμένο. Την επόμενη άνοιξη τα μοσχεύματα που θα έχουν ριζώσει θα είναι έτοιμα για φύτευση στον κήπο.

Φύτευση τριανταφυλλιάς στον κήπο

  • Οι νάνες ποικιλίες φυτεύονται ομαδικά και πυκνά δημιουργώντας εντυπωσιακά παρτέρια, μπορντούρες και ανθικά πλαίσια. Φυτεύονται και σε βραχόκηπους ή σε πήλινα φυτοδοχεία
  • Οι θαμνώδεις και δενδρώδεις φυτεύονται ομαδικά σε παρτέρια, δημιουργούν χαμηλούς φράχτες ή φυσικά χωρίσματα στον κήπο. Φυτεύονται επιπλέον και μεμονωμένα στις άκρες του χλοοτάπητα. Οι δενδρώδεις τριανταφυλλιές φυτεύονται και σε φυτοδοχεία τοποθετημένα κατά μήκος διαδρόμων, σε κήπους, βεράντες και ταράτσες.
  • Οι αναρριχώμενες τριανταφυλλιές καλύπτουν τοίχους, συρματοπλέγματα, κολώνες ή άλλα αντιαισθητικά σημεία. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πέργολες, καλύπτοντας ολόκληρη ή τμήμα τους.

Επίσης

Κλάδεμα τριανταφυλλιάς

1. Τριανταφυλλιές σε θαμνώδες σχήμα και ανάπτυξη (Σχήμα)
 
*Αφαιρέστε από τη βάση τους τα ξερά, τα αδύνατα, τα στραβά και τα πολύ παλιά (γερασμένα) κλαδιά.

* Κοντύνετε στο 1/3 του μήκους τους τα κανονικά κλαδιά αφαιρώντας τα υπόλοιπα 2/3.

2. Χαμηλές τριανταφυλλιές: Αφαιρέστε τις άκρες που άνθισαν και καθαρίστε τα μικρά αδύνατα κλαδιά. Ύψος κλαδέματος10-15 εκ.

Στις μπορντούρες μπορείτε να κλαδέψετε με την ψαλίδα του κουρέματος αλλά φροντίστε να μην μασάει τα κλαδιά.

Θερινά κλαδέματα – αφαίρεση απανθισμένων τριαντάφυλλων. Είναι καλό να αφαιρούνται τα απανθισμένα τριαντάφυλλα όχι μόνο για την όμορφη όψη των φυτών αλλά και για να βοηθηθεί και να επιταχυνθεί η επανάληψη της ανθοφορίας.