Καλλιέργεια Μελιτζάνας

Θα πρέπει να φυτέψετε τις μελιτζάνες σε ένα μέρος του κήπου το βλέπει πολύ ο ήλιος. Οι μελιτζάνες είναι τροπικά φυτά και αγαπούν τον ήλιο και τη ζέστη. Προετοιμάστε τη θέση που θα σπείρετε τη μελιτζανιά. Ανοίξτε ένα λάκκο στο έδαφος διαμέτρου 30 εκατοστών και βάθους 20 εκατοστών. Γεμίστε το 1/3 του λάκκου με κομπόστ. Προσθέστε το 1/3 από το χώμα που αφαιρέσατε και ανακατέψτε με το στρώμα του κομπόστ. Συμπληρώστε το υπόλοιπο 1/3 με κομπόστ. Ανοίξτε με το δάκτυλό σας τρία λακάκια με βάθος 1 με 1,5 εκατοστά. Τοποθετήστε 1 σπόρο σε κάθε λακκάκι. Σκεπάστε το φυτό ή το σπόρο και πατήστε ελαφρά το χώμα. Ποτίστε καλά το χώμα.

MelitzanaFytemaSporeio

Ποτίζετε όποτε χρειάζεται ώστε το χώμα να είναι υγρό αλλά όχι βρεγμένο. Μπορεί να περάσει και ένας μήνας μέχρι να δείτε τα φυτάκια να βγαίνουν από το χώμα. Το ιδανικό έδαφος για την καλλιέργεια μελιτζάνας είναι αμμοπηλώδες, πλούσιο σε οργανικές ουσίες και καλά αποστραγγιζόμενο.  Το έδαφος θα πρέπει να έχει pH μεταξύ 5,5 και 8,0.

  • Αποστάσεις στο χώμα
    Στη σειρά 35-50cm.Από σειρά σε σειρά πάνω από 70 cm.
  • Λίπανση
    “Ιδια με της ντομάτας.
  • Φυτοπροστασία
    “Ιδια με της ντομάτας.Επιπρόσθετο πρόβλημα ο δορυφόρος οπότε ελέγχουμε τα φύλα για τα χαρακτηριστικά κίτρινα αυγουλακια του δορυφόρου και πιέζοντάς τα με το χέρι τα καταστρέφουμε.Σε μεγάλη προσβολή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκεύασμα με δραστική τον πύρεθρο.
    • Πότισμα
      Τις πρώτες τρεις,τέσσερις εβδομάδες ίδιο με τις ντομάτας.΄Οταν αρχίσει να δενει καρπούς χρειάζεται αρκετό νερό για να μη πικριζουν .’Ενα καλό τρικ είναι να βάλουμε βασιλικούς(αφου αρχισει να δενει καρπο) ανάμεσα ώστε όντως πιο ευαίσθητος στην έλλειψη νερού να αποτελεί το δείκτη για το πότε πρέπει να ποτίζουμε.

Τα κυριότερα έντομα που προσβάλουν το φυτό και ο τρόπος αντιμετώπισής τους είναι τα παρακάτω.
Κάμπιες και σκουλήκια:Ψεκάζουμε με βάκυλο θουριγγίας αν διαπιστώσουμε προσβολή επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές κάθε τρεις μέρες.
Ψείρες, Τετράνυχοι, Θρίπες:“Οταν διαπιστωθεί προσβολή μπορούμε να ραντίζουμε με έμβρεγμα τσουκνίδας 24-48 ωρών και την προσθήκη 2-3% σαπουνιού (ή βιοδιασπώμενου υγρού πιάτων).Και σκέτο σαπουνόνερο έχει καλα αποτελέσματα κάνοντας δύο,τρεις επαναλήψεις ανά τρεις ημέρες.Σε μεγαλύτερες προσβολές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα από τα παρακάτω δύο βιολογικά σκευάσματα.Το πρώτο έχει δραστική ουσία “τα άλατα λιπαρών οξέων” και το δεύτερο τη “ spinosad “(Τα ζητάμε από το Γεωπόνο με τη δραστικά τους ουσία όπως το γράφω).Οι εφαρμογές πρέπει να γίνονται λίγο μετά τις έξι το απόγευμα.Το καλοκαίρι μόλις αρχίσει να δροσίζει ώστε τα έντομα (κυρίως τα ιπτάμενα) να τα βρει επάνω στο φυτό.

Για να καταπολεμήσουμε τις μυκητολογικές ασθένειες (περονόσπορο,ωίδειο κ.α.) Ψεκάζουμε κάθε είκοσι μέρες με χαλκό.Στην ίδια ραντισιτίρα μπορούμε να προσθέσουμε και βρέξιμο θείο.Πάντα ραντιζουμε αργά το απόγευμα μετά τις οκτώ το καλοκαίρι.’Οταν τα φυτά βγάλουν άνθη ραντίζουμε μόνο τον κορμό και τη ρίζα του φυτού.Επίσης για μυκητολογικές προσβολές των ριζών (ριζοκτονία,φουζαριο κτλ) εφαρμόζουμε ανά 20-30 μέρες ριζοπότισμα με γαλαζόπετρα (μικρή δόση για να μη τα κάψουμε).Για τις δόσεις συμβουλευόμαστε το Γεωπόνο που αγοράζουμε τα σκευάσματα και τη συσκευασία του σκευάσματος.