Λεμονιές στην γλάστρα

  • Η γλάστρα που έχουμε τη λεμονιά αν είναι μικρή και οι ρίζες ασφυκτιούν, δεν μπορούν να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά και νερό. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα, όμως καλό είναι να γίνει τον Μάρτη, αφού περάσουν οι παγετοί του χειμώνα. Κατά τη μεταφύτευση τοποθετούμε στη βάση της γλάστρας μια στρώση χαλικιού ή ελαφρόπετρας για καλύτερη αποστράγγιση.
  • Η λεμονιά χρειάζεται και κλάδεμα. Και σε αυτήν την περίπτωση πάλι περιμένουμε μέχρι το Μάρτη για να την κλαδέψουμε. Το κλάδεμα της λεμονιάς, ειδικά σε γλάστρα, πρέπει να είναι ελαφρύ. Θα πρέπει να αφαιρέσουμε ξερά και προσβεβλημένα κλαδιά καθώς και τους «λαίμαργους», δηλαδή τους βλαστούς με γρήγορη, κατακόρυφη ανάπτυξη, που απορροφούν πολλά θρεπτικά συστατικά και νερό από το δέντρο χωρίς να παράγουν καρπούς. Μετά το κλάδεμα καλό είναι οι τομές να καλύπτονται με πάστα επούλωσης (εμβολιασμού) ενώ ο ψεκασμός με χαλκούχο διάλυμα προστατεύει από την κορυφοξήρα, μια σοβαρή ασθένεια της λεμονιάς.
  • H λεμονιά σε γλάστρα είναι σίγουρα πιεσμένη αρκετά από τη ρίζα της. Καλό είναι να την κλαδεύουμε σε σφαιρικό σχήμα και να μην αφήνουμε μακρείς βλαστούς λαίμαργους γιατί χάνει δύναμη και εξαντλείται.
  • Υπερβολικό πότισμα μπορεί να επιφέρει φυλλόπτωση και καχεξία αντίστοιχη με την απουσία ποτίσματος. Η συχνότητα ποτίσματος εξαρτάται από το μέγεθος γλάστρας, από τις θερμοκρασίες, από τους ανέμους, από την αποστράγγιση του εδαφικού μείγματος. Μια μέση εφαρμογή είναι να ποτίζουμε δυο φορές τη βδομάδα τη θερμή περίοδο του καλοκαιριού και μια φορά τον υπόλοιπο χρόνο.
  • Υπερβολική ποσότητα αζωτούχας λίπανσης μπορεί να οδηγήσει στη φυλλόπτωση και στη μειωμένη παραγωγή. Συνιστούμε να προσθέσετε ισόρροπο μεικτό βιολογικό λίπασμα (πχ. 7-5-10 με μαγνήσιο και σίδηρο) μια φορά το μήνα. Την περίοδο του χειμώνα καλό είναι να αποφεύγουμε τη λίπανση.
  • Όσον αφορά τον χειμώνα, βάζουμε τη λεμονιά σε μια προφυλαγμένη θέση από τους ψυχρούς ανέμους και τον παγετό. Επίσης ωφέλιμο θα ήταν να την ποτίσουμε και να την ψεκάσουμε με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών για τόνωση και αντιπαγετική προστασία.
  • O φυλλοκνίστης είναι ένα μικρό πεταλουδάκι που προτιμάει την νέα, τρυφερή βλάστηση των εσπεριδοειδών και ειδικά τα φρέσκα εμβόλια. Αφήνει τα αυγά του στην κάτω επιφάνεια του φύλλου και, το σκουλήκι που βγαίνει, δημιουργεί οφιοειδείς στοές στα φύλλα και προκαλεί μια γενική καχεξία στα δένδρα.
  • Τα νεονικοτινοειδή είναι χημικά εντομοκτόνα που καταπολεμούν τον φυλλοκνίστη αλλά σταδιακά απαγορεύονται από την Ε.Ε., επειδή προκαλούν μεγάλες βλάβες στους πληθυσμούς των μελισσών. Η βιολογική αντιμετώπιση του εντόμου είναι εξαιρετικά δύσκολη και κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή ολοκληρωμένης καταπολέμησης.
  • Συγκεκριμένα προτείνουμε:
    • Κόβουμε τους λαίμαργους* του φυτού.
    • Βάζουμε λίπασμα νωρίς την άνοιξη για να ενθαρρύνουμε τη νέα βλάστηση πριν τις αρχές του καλοκαιριού, όπου οι πληθυσμοί του εντόμου είναι πολύ μεγάλοι.
    • Μειώνουμε τα καλοκαιρινά ποτίσματα και τις λιπάνσεις.
    • Πραγματοποιούμε προληπτικούς ψεκασμούς με θερινό πολτό.

    *Οι λαίμαργοι στα δένδρα είναι κάποιοι δυνατοί φρέσκοι βλαστοί, που ξεκινούν από χαμηλά και ανεβαίνουν προς την κορφή του δένδρου, χωρίς διακλαδώσεις. Είναι αποτέλεσμα πολύ ζωηρής βλάστησης των δένδρων, συνήθως από υπερβολική λίπανση, κυρίως αζωτούχα (κοπριές). Δεν είναι καρποφόροι και αφαιρούν πολύ δύναμη από τα δένδρα. Καλό είναι να τους αφαιρούμε γενικότερα.